Basketball meets physical development

In de zomer van 2020 vond onze eerste basketbalstage plaats. Een start van een nieuwe uitdaging binnen onze VZW. Naast de opstart van de individuele trainingen zochten we de mogelijkheid om basketbalspelers kennis te laten maken met het leven van de atleet. Met deze insteek ontstond: ‘Basketbal meets physical development’.

Het concept van onze stage is gebaseerd op een weloverwogen visie. In deze visie streven we naar een zo compleet mogelijke speler/speelster, hierin werken we in drie luiken. Enerzijds vinden we het belangrijk dat de atleet over de juiste skills beschikt om lichaam en bal gecontroleerd in de ruimte te verplaatsen, op alle mogelijke manieren. Hierin zijn voetenwerk, balvaardigheid en lichaamsbesef drie essentiële skills die we onder de loep nemen in samenspraak met de speler/speelster. De ontwikkeling van deze skills is zeer individueel gericht waardoor alle sterktes worden uitgespeeld en werkpunten worden aangepakt. Op onze stages zijn er dus voldoende uren basketbaltraining waarin we in zo klein mogelijke groepen werken. Afhankelijk van het niveau delen we de groepen in en trachten we zo veel mogelijk naar toepassingen te werken zodat de vertaling naar het wedstrijdgebeuren zo vlot mogelijk kan gebeuren.

Anderzijds zijn we ervan overtuigd dat de ontwikkeling van deze skills niet vanzelfsprekend is. Het tweede luik is het fysieke aspect. We trachten de atleet op twee manieren te versterken. We werken blessurepreventief om zo veel mogelijk blessures uit te sluiten en de atleet bewust te maken van het belang een blessurevrij lichaam. Daarnaast werken we ook aan algemene en sportspecifieke kracht die nodig is om optimaal te kunnen presteren op het terrein. Op de stages pakken we dit aan in een functionele fitnessruimte in samenwerking met een krachtcoach. De veiligheid van de sporter staat hierin centraal, dit betekent dat er altijd rekening gehouden zal worden met het ontwikkelingsniveau. De belasting zal opnieuw individueel gericht opgelegd worden. De fysieke trainingen kunnen we rechtstreeks in verband brengen met de bewegingen die thuishoren op het basketbalveld.

Het derde luik is kennis. We delen graag onze expertise en geloven in het feit dat hoe meer de atleet zelf bewust is van wat hij/zij doet, hoe beter. De atleet zou in staat moeten zijn om mee na te denken over zichzelf, het lichaam en de bewegingen die hij/zij uitvoert. Daarom toetsen we altijd af bij de atleet naar de ‘waarom’ van het bewegen. Binnenin het kennisluik speelt voeding een bijkomende, belangrijke rol. Ook hier willen we onze kennis delen en atleten meer bijbrengen over wat een adequate (sport)voeding is. Onze interactieve seminaries tijdens de stages zijn een vertaling van de manier waarop we onze kennis willen overbrengen. We gieten de kennis in een toegankelijke sessie waar de atleten worden gestimuleerd om mee na te denken en hun eigen inbreng mogen geven. De seminaries kunnen gaan over voeding, fysieke training en basketbal zodat luik 1 en luik 2 een theoretisch gedeelte kennen.

Wens je meer informatie over onze Performance Basketballstage? Laat hieronder je informatie & vraag achter. We nemen zsm contact met je op!